woensdag 16 december 2009

De Klimaattop. Alles is relatief 2/2009

Het zonnetje doet zijn best niet zo. Om de 11 of 12 jaar (daar wil ik vanaf wezen) is er een periode van verhoogde zonneactiviteit. Die houdt dan ook weer zo´n zelfde tijd aan. Gegevens worden bijgehouden sinds de 12e of 13e eeuw. Als je nu bedenkt dat de zon al zo´n paar miljard jaar actief is lijkt de periode waarin we hem in de gaten houden relatief zeer kort. En er valt weinig uit af te leiden. Men denkt dat de zon nog een paar miljard jaar actief zal zijn. Maar zeker weten doen we het niet.

Er zijn zelfs mensen die vinden dat we er te weinig aandacht aan besteden. Aan de zon dus.

Ook bij de huidig klimaattop speelt de mens de grootste rol. Het is goed de CO2 uitstoot te verminderen en bossen en oerwouden niet om te kappen. Maar vulkanen, het zonnetje en andere factoren hebben een grotere invloed dan de mens.

Een jaar of 5 geleden was ik bij een lezing in Artis over het stijgende en dalende waterpeil in de Kaspische zee die onder ander gevoed wordt door de Wolga. Om kort te gaan degeen die er onderzoek naar gedaan had zei dat er in de wereld snel paniek ontstaat als er een afwijking van een trend is die langer dan 2 jaar duurt. Het is echter aantoonbaar dat dit heel vaak gebeurd en dat het in het licht van het totale universum vaak niks voorstelt.

Het is dus ook zo dat de activiteit van de zon (of gebrek daaraan) een grotere invloed heeft dan mensen en vulkanen bij elkaar. In een eerdere periode van 1500 tot begin 1800 was de zon ook zwakjes. Die periode noemt men wel de kleine ijstijd en mogen we blij zijn dat we het een beetje hebben opgewarmd zodat we de volgende wat beter kunnen verdragen.

De harde realiteit is dat alles eindig is. Ook de aarde en daar zullen nog heel wat klimaatveranderingen aan vooraf gaan.

Is de huidige klimaattop dus onzin... Ja volledig. Men zou beter een top over eet- en drinkgewoonten kunnen houden.

Hier nog een mooi plaatje van de zon vandaag met hoera hoera weer enige activiteit. Of het de naderende ijstijd kan stoppen...

donderdag 10 december 2009

Alles is relatief / 09-01

Nou laten we dan maar eens beginnen met een serie waarvan je dan hoopt dat het onder de aandacht komt van meer dan 10 onbekenden.

Gisteravond naar zangkooruitvoering geweest van dochter. Wat is het leven toch ongecompliceerd voor jonge koorleden. Zwart jurkje zwarte schoenen en helemaal uit je dak gaan op het podium zoals mijn meisje het mooi verwoordde.

De uitvoering was, om met Joost Niemoller en co te spreken, in het Casablanca aan de Amstel in de Meervaart. Slotervaart aan de Sloterplas, Amsterdam-West, Osdorpplein. Osdorp possy. Daar waar Amsterdam het meest aan Rotterdam doet denken.

De laatste keer in de Meervaart voor mij was een concert van de Waterboys waar lawaaiige Engelse expats de artiesten er toe brachten te dreigen na de pauze niet meer terug te komen. Hun enige hitje All of the Moon weigerden ze ook te spelen. Toch een beetje een stelletje sjagrijnen.



De voorlaatste keer in het artistieke Babel van West, en voor de verbouwing, was die keer dat ons feestbandje Jimmy James and the Blue Flames na afloop van een vergadering van het partijbestuur van de PvdA optrad.

Vlak voor hun optreden kwamen wij als management binnen en zagen nog net een kromme den Uyl met sigaar en nieuwe baas Kok de zaal uitkomen.

Een maand later stierf den Uyl en roodroze paars heeft de socialisten permanent aan het infuus gebracht.

Het was 1987. Je mocht blij zijn als je werk vond dat bij je paste.

Joop had Nederland kunnen verlossen van de monarchie (zie een eerder artikel van mijn hand http://lostpinio.blogspot.com/search?updated-max=2008-03-19T12%3A00%3A00-07%3A00&max-results=3) maar miste deze kans voor open doel.

Kok die uiteindelijk net als Joop Wolff wel ontmakserd zal worden als geheim agent en mol mocht de sociaaldemocratie via een samenwerkingsverband met de liberalen ten grave dragen.Staat en kerk moeten gescheiden zijn maar vakbond en partij ook.

1 dag voor het kinderkoorconcert was er in Amsterdam West eindelijk iets gebeurd de wederopstanding in kan luiden van een PvdA als ouderwetse sociaal democratische partij met kritische leden in plaats van partijbonzen die zich laten inpakken door het goede fatsoen.

Marcouch weg voor een onbekende die vindt dat geloof een privé aangelegenheid is. God is inderdaad gek.

maandag 7 december 2009

De stadhoudersbrief

Bestaat hij of niet?

Dat is de vraag waar velen zich mee bezig houden. De kwestie komt voort uit de immer omstreden handel en wandel van prins Bernard, gemaal van Juliana, en de rol die hij gespeeld heeft in de oorlog, het met nog vele vragen omgeven Englandspiel, de mislukte operatie Market Garden (slag om Arnhem)en de mystiek van het hele oorlogsgebeuren in het algemeen.

Bernard die tijdens leven ontkende buitenechtelijke kinderen te hebben bleek na zijn dood toch 2 dochters als zodanig te onderhouden.

Bernard is altijd een levensgenieter geweest en een rasopportunist. In april 1942 zouden Bernard en Juliana een brief gestuurd hebben naar Adolf H. te B. in Duitsland met het aanbod Nederland namens hem te besturen. Als stadhouders. Een oude familitraditie in ere herstellen.

De discussie tussen de historici, Oranjeklanten, Rijksvoorlichtingsdiens, journalisten en schrijvers lijkt zich te concentreren op de authenticiteit. Het origineel is nooit gevonden. Niet zo gek want de ontvanger is in zijn bunker ten onder gegaan en vele archieven zijn vernietigd. Het kan natuurlijk zijn dat een afschrift bij de spionagediensten is beland.




Mijn inschatting is dat er nooit een afschrift van de brief zal worden gevonden en dat we het zullen moeten blijven doen met mensen die verklaren hem gezien en gelezen te hebben. In leven zijn de meesten niet meer.

Afgezien van de vraag of de Stadhoudersbrief geschreven, verstuurd en ontvangen is vind ik het interessant na te gaan of het in theorie in de tijd genomen heel erg gek zou zijn geweest. Daar waar het NIOD (RIOD) zegt dat het onaannemelijk zou zijn gezien het feit dat Bernard en Juliana toen in Canada waren en zeer vriendschappelijke betrekkingen onderhielden met de VS en de geallieerden lijkt het mij nog niet zo vreemd dat zoiets gebeurd kan zijn.

De Oranjes waren na de inval in mei vertrokken uit het land samen met de regering aldus een machtsvacuum achterlatend waarvan de Nazi's maximaal geprofiteerd hebben. In Denemarken en België bleven de monarchen op hun post. Dit maakte het voor de legalistische Nazi's moeilijker om misdadige regels ten uitvoer te leggen.

Het kan dus best zo zijn dat Bernard en Juliana gedacht hebben dat het beter was terug te keren en op die manier het juk van de Duitsers te verlichten voor het Nederlandse volk. Dit is geen gekke gedachte.

Daarnaast is het zo dat in het voorjaar van 1942 de nederlaag van Hitler-Duitsland nog ver weg was. In Rusland waren de offensieven weer begonnen en een 2e front van de geallieerden was nog ver weg. Ook vanuit Engeland en de VS zijn altijd diplomatieke verbindingen gebleven met Duitsland met als optie een vrede/wapenstilstand aan het westfront om de oorlog tegen de Bolsjewieken succesvol te kunnen beeindigen.

Ook voor de geallieerden zou het dus van belang kunnen zijn geweest in Nederland (met zijn havens) een voor alle partijen acceptabel bewind te installeren.

Het is ook mogelijk dat de brief georkesteerd is door de Geallieerden om erachter te komen of er onderhandelingsruimte was.

Al met al er waren in april 1942 goede redenen om Adolf Hitler eens te benaderen met een ideetje. Het ligt dan voor de hand dat Adolf hier geen tijd voor had, het hele idee van Bernard en Juul onzin vond maar de zaak door heeft gespeeld naar de diplomaten en geheime dienst.

Waar in april 1942 een dergelijke brief van Bernard en Juul te begrijpen en eventueel te verdedigen zou zijn wordt hij in een later stadium van de oorlog (en daarna) compromiterender toen de ware aard van de Nazi's ten volle bekend werd. En dan wil je het liever niet weten.

Die reputatieschade kon het koningshuis zich in de restauratieperiode van na de oorlog niet veroorloven. Net als vele andere zaken kan het zijn dat deze, ook door de betrokkenheid van Juul, met de mantel der polderliefde bedekt is. En waarom ook niet het was niet handig en tot op zekere hoogte goed bedoeld net als het bouwen van een villa ergens in donker Afrika.

Het leven gaat verder en de koeien moeten worden gemolken.