vrijdag 29 januari 2010

Alles is relatief. Afschaffing slavernij sluit vluchtweg voor Afrikanen

Heitje voor karweitje voor Haïti mijnheer? Ok ik gaf het buurmeisje 50ct en dat werd dus dankzij Bertje K. 1€. Ouwe kranten gelezen en ongelezen weg.

Noodhulp is ok maar hoe moeten die honderden miljoenen nu besteedt worden? Het zal wel naar steenproducenten, architecten en beveiligingsbedrijven gaan. Het is niet makkelijk geld aan goede doelen te besteden. Dat ondervond ook Carnegie, 1 van de koningen van de voorkennis, die zijn met name in de 2e helft van de 19e eeuw snel verdiende fortuin in staal, wilde schenken aan goede doelen. Uiteindelijk is het meest geïnvesteerd in bibliotheken, conservatoria, schouwburgen en concertgebouwen. Goed gedaan dus.

Nu ja als de Haïtianen veilig kunnen wonen is dat ook iets waard. Maar daar waar Vodoo regeert weet ik het zo net nog niet. Haïti de staat gesticht uit een slavenopstand en daardoor verdoemd lijkt het. De Tonton Macoutes, zeg maar zwarte Pieten met de zak hebben er onder Papa en Baby Doc Duvalier en ook nog daarna zo'n zooitje van gemaakt dat dit een van de meest verdoemde landen ter wereld is.

Noodhulp daar ben ik nog wel een voorstander van. Structurele ontwikkelingshulp anders dan particulier of religieus initiatief zie ik niet zitten. Het leidt niet tot zelfwerkzaamheid maar tot lokale elite die de gekregen centjes (niet eerlijk) verdeelt. Meestal staat het geld gewoon jaren op bankrekeningen net als bij onze provincies en zo.

Wilders mag inmiddels Fitna vertonen in het Hogerhuis en hoewel het windowsmoviemakerproduct nauwelijks enige artistieke dan wel documentaire waarde heeft is het goed dat de Lords even iets te doen krijgen.

De Islam is een aggressief gelijkheidsgeloof dat kritisch gevolgd moet worden. Secularisatie is door de opkomst van orthodoxe bewegingen in deze godsdienst ook in de westerse wereld min of meer tot stilstand gekomen en dat zonder dat het aantal gelovigen toeneemt. Waar bij het sociaal cohesie element en waardering voor het leven bij religies niet moet worden gebagatelliseerd is het van belang te benadrukken dat het privé is.

12 miljoen slaven, schat men, zijn er naar het westen afgevoerd. De enige vijandige stam leverde de andere uit. Na afschaffing van de slavernij, in gang gezet door rijke huisvrouwen en lagere clerus, is deze vluchtweg voor Afrikanen uit het donkere continent afgesloten. Kolonialisme, imperialisme, zelfbestuur en voortdurende etnische conflicten maken van Afrika 1 groot Haïti.

Het is verstandig ze nu eens met rust te laten.

Geen opmerkingen: