Er zijn zelfs mensen die vinden dat we er te weinig aandacht aan besteden. Aan de zon dus.
Ook bij de huidig klimaattop speelt de mens de grootste rol. Het is goed de CO2 uitstoot te verminderen en bossen en oerwouden niet om te kappen. Maar vulkanen, het zonnetje en andere factoren hebben een grotere invloed dan de mens.
Een jaar of 5 geleden was ik bij een lezing in Artis over het stijgende en dalende waterpeil in de Kaspische zee die onder ander gevoed wordt door de Wolga. Om kort te gaan degeen die er onderzoek naar gedaan had zei dat er in de wereld snel paniek ontstaat als er een afwijking van een trend is die langer dan 2 jaar duurt. Het is echter aantoonbaar dat dit heel vaak gebeurd en dat het in het licht van het totale universum vaak niks voorstelt.
Het is dus ook zo dat de activiteit van de zon (of gebrek daaraan) een grotere invloed heeft dan mensen en vulkanen bij elkaar. In een eerdere periode van 1500 tot begin 1800 was de zon ook zwakjes. Die periode noemt men wel de kleine ijstijd en mogen we blij zijn dat we het een beetje hebben opgewarmd zodat we de volgende wat beter kunnen verdragen.
De harde realiteit is dat alles eindig is. Ook de aarde en daar zullen nog heel wat klimaatveranderingen aan vooraf gaan.
Is de huidige klimaattop dus onzin... Ja volledig. Men zou beter een top over eet- en drinkgewoonten kunnen houden.
Hier nog een mooi plaatje van de zon vandaag met hoera hoera weer enige activiteit. Of het de naderende ijstijd kan stoppen...

Geen opmerkingen:
Een reactie posten